Vores tips til kemikalie-fri lusebekæmpelse

Posted: Jan 19 2015

Hvis du har børn i børnehave- og skolealderen, så kender du sikkert til opslagene om, at "nu er der lus igen!!". Det er altid frygteligt ubelejliget og medfører bekymringer om hvilke lusemidler du skal bruge i dit barns hår. Dog er det ikke nødvendigt igen og igen at påføre diverse mere eller mindre kraftige kemiske lusemidler, for man kan sagtens bekæmpe lus ved hjælp af en god tættekam og balsam. Det kræver bare en god indsats med tættekammen.

Sørg for at have følgende liggende klar:

  • Tættekam. Køb en tættekam af god kvalitet. Den skal være god at holde i hånden, slidstærk og have lange "tænder". Vi har gennem de sidste par år med stor succes testet kammen fra Nitty Gritty, og da det er den bedste af alle dem vi har været igennem, så har vi valgt at sælge den her på uldbørn også.
  • Balsam. Alt kan bruges men vælg helst en svanemærket uden parfume.
  • Hvid køkkenrulle eller papir.

Det er en rigtig god vane at kæmme din barn mindst én gang om ugen, året rundt. På den måde får du fanget eventuelle lus inden de lægger for mange æg. Du kæmmer sådan her: Vask dit barns hår og fordel balsam i håret. Lus bevæger sig rundt og balsammen sløver dem ned så du lettere får fat på dem. Start med at rede håret igennem med en bredtandet kam. Fordel herefter håret i sektioner som du kæmmer en ad gangen med tættekammen. Du skal føre tættekammen fra hovedbunden og ud til hårspidserne. Efter hver eneste redning skal du banke lusekammen ned på papiret eller køkkenrullen for at tjekke for lus, så de ikke bare sætter sig et nyt sted i håret. Når du har redt hele håret igennem er det en god ide at tage området bag ørerne og i nakken en ekstra gang. Her gemmer lusene sig ofte og de kan også have flyttet sig under kæmningen. 

Hvis du ikke finder lus er det dejligt og du kan nu vente en uge med at kæmme igen. Hvis I finder lus vil jeg anbefale at kæmme hver anden dag i to uger, til I er sikre på at lusene er væk. Lusene lægger æg når de er 1-2 uger, og det er vigtigt at få nye små lus redt ud inden de bliver så store at de også begynder at lægge æg. Hvis I skal igang med at kæmme hver anden dag, og dit barn ikke får vasket hår så tit, kan du købe en balsamspray til formålet.

Ekstra tips:

  • Aftal en fast kæmmedag med de andre forældre i dit barns skole/børnehave. Det giver selvfølgelig størst effekt hvis alle børn er lusefri samtidig for at undgå ny "smitte". 
  • Lus er ligeglade med om håret er langt eller kort, rent eller beskidt - det er blodet i hovedbunden de går efter. Håret skal have en længde på under 5 mm hvis man vil være sikker på at undgå lus.
  • Hvis du selv eller dine børn har langt hår så sæt det op eller flet det, så I ikke så nemt spreder lusene.
  • Hvis I finder lus under kæmningen skal hele familien kæmmes.
  • Vask huer, sengetøj og sovedyr ved 60 grader. Sovedyr som ikke tåler vask kan i stedet lægges i fryseren i 24 timer.

God kæmning!

Uldbørn

P.S hvis du selv har et godt tip, må du meget gerne dele ved at skrive en kommentar.

Comments

Skriv en kommentar.

Alle kommentarer til bloggen bliver læst inden de bliver lagt op.