4 tips til at undgå klædemøl.

Posted: May 07 2015

Du elsker garanteret også skøn strik i uld, cashmere og alpaca og intet er mere ærgerligt end at finde sine vintersweatre frem til efteråret og opdage at de har ageret festlokale for klædemøl.

Baggrundsfacts om møl: De kan lide varme, mørke og ro og lever af animalske fibre som uld, silke, pels og uldblandinger. Æggene er bittesmå og kan ikke ses i tøjet. Du opdager et mølangreb ved uforklarlige huller i dine striktrøjer og eventuelt flyvende møl. Klædemøl findes i hele Danmark men heldigvis er angreb ikke så ofte forekommende. Det er dog en god ide at tage sine forholdsregler. Det er heldigvis helt simpelt og billigt at forebygge mod møl.

                                                  

Sådan forebygger du møl i garderoben:

  1. Støvsugning. Husk skabe og skuffer når du støvsuger. Mindst to gange om året bør du tømme alle garderober og rengøre grundigt.

  2. Vask tøjet. Læg kun helt rent tøj i skabet, da møl foretrækker snavset tøj. Uldstrik behøver sjældent vask så det kan være en fordel at have en særlig skuffe eller kommode til det tøj som har været brugt men ikke er beskidt.

  3. Tætsluttende poser.Når du pakker uldtøjet væk om sommeren (eller gemmetøj som dit barn er vokset ud af) så giv det en gang uldvask, lad det tørre fuldstændigt, og pak det enkeltvis i tætsluttende plastikposer. Jeg er rigtig glad for poserne fra Ikea (Istad) som har en dobbelt lynlåslukning der gør det nemt at trykke luften ud af posen så det ikke fylder så meget. Hvis du har rigtig meget tøj som skal gemmes væk kan du vælge en plastickasse med tætsluttende låg

  4. Duft. Citron, lavendel og cedertræsduft skræmmer møl væk, så vælg den duft du selv kan lide og læg det i skabet. Hvis du selv har lavendel i haven, kan du tørre blomsterne og lægge dem i små gazeposer. Hvis du bedre kan lide duften af ctron, kan du tørre skallerne og lægge dem i gazepose eller papirspose. Cedertræ kan købes som små kugler eller bøjlehængere hos renserier og skomagere.

                         

Hvis uheldet er ude..

..og du har mistanke om et mølangreb:

  1. Hvis du vil redde det angrebne tøj med en lille reparation, skal du først fryse det i 3-4 dage. På denne måde er du sikker på at alle æg er døde. 

  2. Tøm skabe og skuffer fuldstændigt og støvsug og rengør.

  3. Da æggene måske har spredt sig til resten af uldtøjet, skal alt tøj med animalske fibre (uld og silke) nu fryses i et par dage.

 

Comments

Skriv en kommentar.

Alle kommentarer til bloggen bliver læst inden de bliver lagt op.